Co wiemy o pasożytach 🦠🦠🦠 cześć 3
➡️ dodatkowe wsparcie i czego pasożyty nie lubią
🌿 Dodatkowym wsparciem w radzeniu sobie z pasożytami jelitowymi będzie stosowanie naturalnych przypraw, odpowiednia dieta i napary ziołowe 🌿
🔷 Nasiona dyni, czosnek, imbir, tymianek, chrzan, ostra papryka, piołun, goździki, koper włoski, oman i szałwia to niektóre z surowców roślinnych, które tworzą negatywne środowisko do rozwoju robaków jelitowych oraz ich form przetrwalnikowych. 🌿
🔷 Pokarmy i zioła o właściwościach przeciwpasożytniczych:
warzywa – burak, kapusta, marchew, czosnek, por, cebula, rzodkiew,
szczaw, szczypior, papryka, pietruszka, seler (spożywane na surowo). 🌿
🔷 dodatkowe przyprawy bardzo pomocne – pieprz Cayenne, kminek, curry, kurkuma, gorczyca, prażone nasiona dyni
🌿☘️Zestaw ziół o działaniu przeciw pasożytniczym polecany przez prof. Ożarowskiego🌿☘️
– 50g ziela tymianku
– 50g kłącza tataraku
– 50g korzenia omanu
– 25g mięty pieprzowej
– 25g liści orzecha włoskiego
– 10g ziela piołunu
2 łyżki ziół zalać 2 szklankami wody wrzącej – pić otrzymany napar w 3 porcjach, rano, w ciągu dnia i wieczorem, najlepiej ok. 20 min. przed posiłkami przez pierwszy tydzień.